NEEM CONTACT OP +31 (0)73-5114634
DONEER NU

Verslag werkzaamheden in Burkina Faso in 2019

Verslag werkzaamheden in Burkina Faso in 2019

Dit jaar ben ik weer tweemaal naar Burkina Faso geweest.

In februari ga ik voor de mensen die een prothese nodig hebben en deze niet kunnen betalen. Ter plaatse laat ik de prothesen maken door een plaatselijke prothesemaker mr. Moussa Bamba. Hij werkt in een revalidatiecentrum. Daar komen mensen op advies van artsen maar regelmatig kan hij hen niet helpen vanwege geldgebrek. Hij maakt in overleg met mij de keuze welke mensen door onze stichting worden geholpen.

Wij concentreren ons vooral op mensen die voor de amputatie nog erg actief waren. Jonge mensen en mensen die een gezin hebben te onderhouden. Wanneer ik in Burkina Faso ben zijn er met deze mensen afspraken. Samen zien we de patiënten en wordt er tot aanmeten en verstrekking overgegaan.

De onderdelen voor de prothesen zijn gebruikte onderdelen die ik van Livit Orthopedie in mijn bagage meeneem. Andere nodige materialen worden in Burkina Faso aangeschaft.

Om aan te geven hoe schrijnend de situatie daar is heeft me het volgende verhaal weer aangegrepen.

Bij mijn laatste verblijf kwam een jong meisje in de werkplaats. Zij had een onderbeen amputatie gehad. Zeer inventief had de familie een “prothese” gemaakt. Die bestond uit een halve waterfles waar vervolgens een schoen met plakband was bevestigd. Wij hebben haar met een goede prothese kunnen helpen. Zie bijgaande foto.

Dit jaar hebben we ongeveer 10 mensen van prothesen of orthesen kunnen voorzien

In September/Oktober ga ik vooral om kinderen, die geen onderwijs kunnen krijgen vanwege geldgebrek, te ondersteunen door schoolgeld aan de plaatselijke scholen te betalen. Dit doe ik in overleg en samenwerking met een plaatselijke dame die de talen spreekt en de scholen kent.
Zij schrijft de kinderen in op school en zorgt ervoor dat de kwitanties bij de stichting komen. Met nieuwe leerlingen gaan we samen naar de school en schrijven deze leerling in. Zo hebben we dit schooljaar weer 20 kinderen naar school kunnen laten gaan.

Met hulp van Uw steun wil ik dit mooie werk blijven doen en kan dat hopelijk nog jaren.

Peter van den Borne

VIEW ALL POSTS