NEEM CONTACT OP +31 (0)73-5114634
DONEER NU

NIEUWSBRIEF WERKZAAMHEDEN STICHTING WALK TOGETHER MEI 2023

Afgelopen februari ben ik, samen met mijn vrouw, weer naar Gambia geweest.

Wanneer we samen gaan verblijven we in een eenvoudig hotelletje.
Na enkele dagen acclimatiseren hebben we verschillende bezoeken afgelegd.

In eerste instantie zijn we een stukje het binnenland ingegaan om de mensen waar ik verblijf als ik alleen ben te gaan bezoeken. Iedere ochtend haal ik dan in een winkeltje naast mijn verblijf een broodje.

Vervolgens zijn we met de taxi verder het binnenland ingegaan om de compound te bezoeken waar verschillende kinderen wonen die via de stichting naar school kunnen. Kleine eenvoudige huisjes staan rondom een binnenterrein waar een hele woongemeenschap bezig is met de dagelijkse werkzaamheden. De was wordt gedaan en anderen zijn bezig met het verzorgen van de dagelijkse maaltijd zoals kruiden in een vijzel fijnstampen, gerookte en verse vis schoonmaken en groenten snijden zoals kool, uien, okra etc.


Er verblijven daar ook nog 2 jonge meisjes van 11 en 14 jaar die vanuit dorpen op ongeveer 1 uur rijden daarvandaan wonen. Zij zijn opgenomen in de gemeenschap omdat zij o.a. door armoe en verlies van vader geen toekomstperspectief hebben in het dorp waar zij vandaan komen.
Ze werken de hele week en in het weekend doen ze klusjes bij Binta, de vrouw waar ze bij wonen in ruil voor kost en inwoning.

Op de foto zie je dat ze bezig zijn met de was.

Na enkele dagen hebben we de school bezocht waar nu 6 kinderen worden ondersteund. De directrice heeft ons een rondleiding gegeven in de school. Ze vertelde dat er verschillende kinderen naar school komen zonder gegeten te hebben en er bovendien geen geld is voor schooluniformen. Op de school is een tekort aan leermiddelen. Ook gaf zij aan dat er veel kinderen niet naar school kunnen. Deze basisschool is voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 11/12 jaar. Afhankelijk van wanneer kinderen op school komen worden ze in een passende klas geplaatst zodat de leeftijden in een klas heel verschillend zijn.

De lokale school
De gemengde klassen

Enkele dagen later hebben we de fietsenmaker bezocht die we ondersteund hebben. Hij heeft het zwaar. Door corona hebben de mensen in Gambia het ook moeilijk. Bovendien is er een andere landlord die het dubbele aan huur vraagt. Hij heeft 2 kinderen van 2 en 5 jaar. Indien mogelijk gaan we deze kinderen nu ondersteunen. Ook zijn broer moet alle zeilen bijzetten om zijn gezin te onderhouden. Hij heeft een “winkeltje”, verkoopt broodjes en kleine maaltijden. (zie foto’s).

De fietsenmaker

Sinds ik terug ben heb ik voor 1 meisje dat haar diploma heeft behaald en nu gaat werken de kosten betaald voor de afronding van deze opleiding. 50 euro was nog nodig om de juiste papieren te ontvangen.
Andere projectjes lopen goed en ga ik in september weer bezoeken. Ook schoolgeld ga ik dan betalen en indien mogelijk nog ondersteunen met leermiddelen.

Omdat U mij blijft ondersteunen kan ik dit werk hopelijk nog heel lang blijven doen. De mensen zijn heel dankbaar en zo kunnen we hen een beetje helpen om hun toekomst wat mooier te maken.

Hartelijk dank,
Peter van den Borne
Stichting Walk Together

Peter van den Borne

VIEW ALL POSTS